dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

El sexe a l`època romana

Des del dia 26 de gener fins el 30 d'abril
Sala I del Museu de Prehistòria de València
Ver mapa
Museu de Prehistòria de València
El sexe a l`època romana
Visites guiades els caps de setmana

26 gener / 30 abril 2017
Lloc: Sala I del Museu de Prehistòria de València

L’exposició, adreçada a un públic adult, presenta un conjunt de peces d’època romana conservades en museus catalans; reproduccions de pintures del moment, sovint molt explícites, i textos d’autors llatins. El conjunt dóna a conéixer l’univers sexual de l’antiga Roma des de la República fins al segle IV: el sexe en el matrimoni, diferents maneres de fer l’amor, les relacions extramatrimonials, l’art de la seducció i la sexualitat dels déus, amb qui s’emmirallen els homes. 

Aquesta és la primera exposició organitzada per l’Arqueoxarxa, que agrupa els principals museus d’arqueologia i jaciments museïtzats de Catalunya, i ha estat dirigida i coordinada pel Museu de Badalona, on es presentà per primera vegada abans d’itinerar per altres museus.

La mostra es divideix en quatre grans àmbits. El primer, Sexe i matrimoni, està dedicat a les relacions entre homes i dones, la seua evolució a través del temps i la posició de corrents filosòfics com l'epicureisme i l'estoïcisme enfront de les relacions sexuals i el matrimoni. El segon, Sexe, seducció i bellesa ens parla de l'atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer, Pràctiques sexuals, descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana i la consideració que se’n tenia, incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fora amb persones del mateix gènere o amb persones que cobraven per practicar el sexe . Seguidament, el visitant es trasllada del món dels homes al món dels déus. I és que la Sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodita, Príap i Bacus tenien les seues estratègies de seducció, les seues aventures, i els seus enganys i desenganys.

Al llarg del'exposició, el visitant es troba acompanyat en tot moment dels autors clàssics. Els consells d’Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s’hi exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l’àmbit públic i de la intimitat domèstica. Peces com la “Venus de Badalona”, el “Vas de Bílbilis” (Calatayud), el “Fal·lus de Sasamón”, el Tintinabulum -lampadari –amb la representació de Príap– o la representació antropomorfa d’un fal·lus, procedents de Tàrraco o l’extens conjunt de llànties eròtiques, cridaran l’atenció del visitant ja siga per la seua bellesa o per la seua explicitat... unes peces que, juntament amb els textos llatins, ens parlen de la vida íntima dels antics romans.

Visites guiades de l'exposició els caps de setmana, dissabtes a les 11h.

Programa de conferències associades a l'exposició:
Dimecres 8 de febrer, a les 19 h. Sala Alfons el Magnànim
«El sexe a l'època romana», a càrrec d'Esther Gurri, comissària de l'exposició i conservadora del Museu de Badalona.

Dimecres 22 de febrer, a les 19 h. Sala Alfons el Magnànim
«Prostitutas y meretrices en Pompeya», a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili.

Dimecres 26 d'abril, a les 19 h. Sala Alfons el Magnànim
«Vida sexual dels emperadors a través dels autors clàssics», a càrrec de Marc Mayer, catedràtic de la Universitat de Barcelona, filòleg clàssic i epigrafista.

Entrada 2€ de dimarts a divendres. Descomptes a grups, estudiants, jubilats i altres col·lectius. Caps de setmana i festius, entrada gratuïta

 

Centre Cultural La Beneficència - Corona, 36 46003 València · Info 963 883 565
Concertació de visites 963 883 579 (Prehistòria) / 963 883 578 (Etnologia) · Cessió d'espais 963 883 167